A mosógép feltalálója

Tudtad?

1900-ban egy átlagos otthonban heti 58 órát töltöttek a nők házimunkával, elsősorban főzéssel, mosással és takarítással, míg 1975-ben már csak 18 órára volt ehhez szükség.

(Original Caption) 1891-The washerwoman and her son. Taking in laundry. Photographed, 1891.

Az életet a második ipari forradalomnak is nevezett, főként az elektromosság sokrétű alkalmazását kihasználó ötletek során megszületett találmányok könnyítették meg. A legnagyobb hatással a nők mindennapjaira talán a legfáradságosabb munka, a kézi mosás kiváltása volt.

Elképesztő belegondolni, hogy  egy háztartás átlagos mosnivalójának kézzel történő megtisztítása 4,5 órányi kimerítő fizikai munkával járt régen, egy mosógép segítségével ma már ezt kevesebb mint egy óra alatt, könnyedén el lehet végezni.

Ugyan gőzzel működő mosógépek már a XIX. század második felében is működtek mosodákban és szállodákban, az átlagos háztartásoknak csak az elektromos, „automata” mosógép jelenthetett valós alternatívát.

1910. augusztus 9-én az amerikai Alva John Fisher szabadalmaztatta az elektromos mosógépet, Thor márkanéven. A dobgépet elektromos motor hajtotta, és egy kuplungszerkezet segítségével mindkét irányba tudott forgatni, elkerülve ezzel a ruhák összetapadását. A chicagói központú Hurley Electric Laundry Equipment Company 1907 óta gyártotta a Thort, és a kutatások szerint már legalább egy évvel korábban is létezett valamilyen elektromos mosógép, mégis e dátumhoz köthető, hogy ez az új szerkezet elindult világhódító útjára.

Thor hirdetés – 1940-re az Egyesült Államok háztartásainak a 60 százalékában már volt mosógép.

Intenzív reklámkampányt indítottak, így ennek köszönhetően 1940-re az Egyesült Államok háztartásainak a 60 százalékában már volt mosógép, bár még hosszú időnek kellett eltelnie, amíg a lakosság szegényebb rétegei is hozzájuthattak.

Hozzászólások

Így legyen a zuhanyfüggöny is makulátlanul szép és tiszta a fürdőszobádban

Tudjuk jól, hogy a zuhanyfüggöny az egyik olyan része a fürdőszobának, amire gyakran nem fordítunk kellő figyelmet. Ám ha közelebbről megnézzük, gyakran észrevesszük rajta a vízkövet, a penészt, vagy akár a tusfürdő és sampon maradványokat, amik elszíneződést okozhatnak a függöny alján. Volt már olyan, hogy inkább kidobtad és másikat vettél helyette, mert úgy érezted lehetetlen vállalkozás lenne újjá varázsolni?

makulátlanul szép és tiszta a fürdőszoba

Az igazság az, hogy a zuhanyfüggöny tisztítása nem kell, hogy nagy kihívás legyen. Íme néhány egyszerű lépés, amivel könnyedén megbirkózhatsz vele:

 1. Előkészületek: Mielőtt nekiállnál a tisztításnak, egyenként szedegesd le a karikákat függönyről, és nézd meg a címkét, hogy mosógépben mosható e. Ha igen, nagyon könnyű dolgod van, csak tedd be a gépbe, és a címkén javasolt hőfokot beállítva indíts egy kímélő mosási programot.
 2. Vízkő ellen: A zuhanyfüggönyön gyakran megtelepedik a vízkő. Ennek eltávolításához használhatsz ecetet. Keverj össze egyenlő arányban ecetet és vizet egy permetező palackban, majd permetezd be vele a műanyag függönyt. Hagyd állni pár percig, majd töröld át egy nedves ronggyal vagy szivaccsal.
 3. Penész eltávolítása: Ha penészt látsz a függönyön, próbáld meg eltávolítani ecet és szódabikarbóna keverékével. Keverj össze két evőkanál szódabikarbónát egy csésze ecettel, majd vigyél fel belőle a penészes területekre. Hagyd hatni egy ideig, majd töröld át egy nedves ronggyal.
 4. Alapos öblítés: Ha makacsabban ragaszkodnak a foltok, áztasd be egy nagy műanyag lavór meleg vízbe pár órára, az ecet itt is jó megoldás lehet, de használhatsz boltban kapható speciális tisztítószert is. Lehet szükséges lesz a függöny alsó részét egy puha kefével is átsúrolni. Amennyiben fontos az alapos fertőtlenítés, Sanytol helyett csepegtethetsz a vízbe teafa olajat is.
 5. Szárítás: Miután megtisztítottad és lemostad a zuhanyfüggönyt, hagyd megszáradni. Kiteregetheted Mobil Ruhaszárítódra is, de praktikus lehet akár visszaakasztani a karikák visszafűzése után a karnisra.

Ezek az egyszerű lépések segítenek abban, hogy a zuhanyfüggönyöd tisztább és frissebb legyen, a fürdőszobád pedig higiénikusabb.

Hozzászólások

Tudatos jelenlét a házimunka közben (is)

Biztos, hogy a házimunka csak szenvedést jelenthet? Biztos, hogy a házimunka csak kötelezően elvégzendő feladatok végeláthatatlan sora, amit annyira utálsz, hogy a negatív érzéseidben jobban elfáradsz, mint magában a tevékenységben…?

néha olyan érzésünk lehet, mintha egy őrült cirkuszba csöppentünk volna

Tudom, hogy a mindennapi teendők sűrűjében néha olyan érzésünk lehet, mintha egy őrült cirkuszba csöppentünk volna. Szaladgálunk, takarítunk, főzünk, mosunk, és közben még próbálunk időt szakítani a családunkra és magunkra is. A sok feladat között könnyen elveszhetünk, és úgy érezhetjük, mintha egy robot lennénk, aki csak az automatikus mozdulatokat végezné. De mi van akkor, ha megállnánk egy pillanatra, és tudatosan jelen lennénk minden tevékenység közben?

Még a házimunka is lehet mindfulness -gyakorlat: teregetés közben a tiszta ruhák tapintása, illata, a szárítón való gondos elrendezése; mosogatásnál a súroló mozdulatokban, edények csengésében megtalálhatod a saját ritmusod; vasalásnál a ráncok kisimítása, a felszálló gőz – minden tevékenységünk lehetővé teszi, hogy teljesebbé tegyük a megtapasztalást, a jelen- és én-tudatosságot közben, ezáltal pedig fejlődhetünk abban, hogy kevesebbet rágódjunk, szorongjunk a múlton, és ne aggódjunk annyit a jövő miatt.

mindfulness -gyakorlat: teregetés közben a tiszta ruhák tapintása, illata, a szárítón való gondos elrendezése


Íme néhány tipp:

 1. Kezdjük a napot tudatosan: Amikor felébredünk, ne azonnal az elvégzendő feladatokra gondoljunk, és ne is a telefon után nyúljunk, hanem vegyünk egy mély lélegzetet, és érezzük át a testünk minden egyes részét.
 2. Lassítsunk le: Amikor elkezdünk takarítani vagy főzni, ne kapkodjunk. Figyeljünk oda minden mozdulatunkra, érezzük az anyagokat a kezünkben, és élvezzük azokat a kis pillanatokat, amikor alkotunk valamit a konyhában.
 3. Legyünk jelen a családdal: Amikor időt szánunk a családra tegyük félre az okostelefonokat! Valóban figyeljünk oda szeretteinkre, és élvezzük az együtt töltött időt.
 4. Engedjük el a tökéletességet: Nem mehet mindig minden tökéletesen, és ez rendben van. Engedjük el a tökéletességre való törekvést, és fogadjuk el a helyzetet olyannak, amilyen. A mantránk gyakran legyen az “elég jó”.
 5. Legyünk hálásak: Minden nap találjunk meg három olyan dolgot, amiért hálásak lehetünk. Legyen az egy finom vacsora, egy kedves szó a gyerekektől, vagy egy kis idő csak magunknak.

A tudatos jelenlét bevezetése a házi munkába nemcsak sokat segít abban, hogy jobban élvezzük az életünket, hanem pozitív hatással lesz az emberi kapcsolatainkra is, hiszen teljesen más energiát teszünk bele a mindennapokba a figyelmünk által. Tehát értékeljük a kis dolgokat, és hagyjuk, hogy az élet öröme átjárjon bennünket még a mosogatás közben is!

Hozzászólások

Folttisztítás kisokos, avagy van jobb megoldás az ollónál

Nincs az a folt, melyet ne lehetne eltávolítani a kiválóbbnál kiválóbb folttisztítókkal. Csakhogy az üzletekben kapható tisztítószereken kívül házi praktikákkal is megnyerheted a foltok elleni harcot, ráadásul jóval olcsóbban.

Nagyanyáinknak ugyanis éppen olyan makacs szennyeződésekkel kellett elbánniuk, mint amilyenek ma is megnehezítik a háziasszonyok életét, csakhogy akkor még nem állt rendelkezésre annyiféle szer, mint manapság.

Így aztán nem maradt más, mint többek között az ecet, a mosószappan, a szalicilsav, citromlé, só, szódabikarbóna és más természetes folteltávolító összetevők.

Fehérbor folt: Frissen lecseppentett fehérbor szódavizes átöblítéssel hamar eltávolítható.

Vörösbor folt: Szórd be bőségesen sóval! Ezután csepegtess rá citromlevet, majd néhány óra múlva hideg vízben mosd ki az anyagot!

Viaszfolt: Tedd a ruhadarabot a mélyhűtőbe kb. 2 órára. Ezt követően könnyen leszedheted a viaszt. Más módszer: tegyél a foltra papír zsebkendőt, majd langyos vasalót helyezz rá! Miután a zsebkendő felszívta a viaszt, mosd ki a ruhát.

Fűfolt: Többszöri glicerines dörzsöléssel lehet kitisztítani.

Rágógumi: Helyezd a ruhát egy műanyag zacskóba, és tedd be a mélyhűtőbe! A szennyeződés nagyjából fél óra múlva könnyedén kidörzsölhető.

Illatszerek maradványa: Dörzsöld be glicerinnel, majd hagyd állni 3-4 órát. Ezt követően mosd ki hideg vízben.

Izzadságszagú ruhadarab: Áztasd be langyos vízbe, amelybe előzőleg helyezz egy csésze ecetet, vagy egy maroknyi szódabikarbónát.

Kávéfolt: Tojássárgájával kevert langyos vízzel dörzsöld meg. Az is jó módszer, ha először hideg vízzel, azután ecettel mosod ki, majd kiöblíted a ruhát.

Mustárfolt: Glicerines ronggyal dörzsöld át, majd hagyd állni néhány órát, azután mosd ki szappannal és hideg vízzel.

Rozsdafolt: A ruhát áztasd savanyú tejben vagy citromlében, dörzsöld be sóval, majd tedd ki a tűző napra száradni, és csak ezután mosd ki.

Rúzsfolt: Hideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöld be, majd mosószódával mosd ki.

Vérfolt: A ruhát hideg, sós vízben áztasd tíz percen keresztül, majd mosd ki szappannal.

Minden típusú folt: A napsütés csodákra képes. Ha minden módszer csődöt mondott, akkor a foltot elhalványíthatod egy kis napfénnyel. Tedd ki a foltos ruhát a napra.

Hozzászólások

Miért fontos a mosógéped rendszeres tisztítása?

Sokszor elfelejtjük, hogy a mosógép is igényel gondoskodást ahhoz, hogy hosszú életű legyen és hatékonyan működjön. A lerakódott kosz, penész, vízkő és más szennyeződések nemcsak rossz szagokat okozhatnak, hanem a gép hatékonyságát is csökkenthetik, valamint hibákhoz és meghibásodásokhoz vezethetnek.


mosógép tisztítás

Miért nem ajánlott az ecet használata a mosógép tisztításához?

Bár sokan az ecetet tartják csodaszernek a mosógép tisztítására, valójában azonban károsíthatja a mosógép belső alkatrészeit, hiszen savas anyag. Emellett kellemetlen szagot hagyhat maga után, amit átvehetnek a mosott ruhák is.

Milyen alternatívák ajánlottak az ecet helyett?

Javasolt olyan speciális mosógép tisztítószereket használni, amelyeket kifejezetten a gépek belső tisztítására fejlesztettek ki. Ezek a termékek hatékonyan távolítják el a lerakódásokat és a szennyeződéseket, miközben védik a mosógépedet.

Milyen gyakran kell tisztítani a mosógépet?

Ideális esetben legalább havonta egyszer indíts el egy speciális 90 fokos tisztítóprogramot a gépen.

Van-e más fontos tanács a mosógép tisztításával kapcsolatban? Mire figyelj még oda?

Ha alapos akarsz lenni, elengedhetetlen a mosógép külső részeinek rendszeres tisztítása. Egy mosogatószeres ronggyal vagy szivaccsal töröld le a gép külső felületeit, a gombokat is alaposan. Ezután ne feledd ellenőrizni és tisztítani a gép szűrőjét. Különös figyelmet érdemes fordítani a mosószertartó fiók tisztítására is.  Elöltöltős mosógépnél fontos még az ajtó gumiszegélyét is közelebbről megnézni: hajtsd ki a gumi felső részét, és alaposan töröld át. Mindig hagyd kinyitva a mosógép ajtaját, hogy két mosás között alaposan kiszellőzhessen és kiszáradhasson.

Hozzászólások

10+1 tipp az otthonod rezsi számláinak csökkentéséhez és a környezettudatos háztartásod vezetéséhez

Egy háziasszonynak mindig a feladatai között szerepelt, hogy figyeljen a családi kasszára.

Tudatosan kiválasztva a megfelelő minőségű és mennyiségű ételt a családnak, a lehető legolcsóbban, a gyerekek ruháinak beszerzése, a nyaralás megtervezése és megszervezése és még sorolhatnánk.

Természetesen a háztartás vezetése sok különböző költséget jelent. Az itt megspórolt összeget a család tudja másra fordítani. Ma egy tudatos háziasszony már a környezetvédelemre is igyekszik odafigyelni, és nemcsak azért tanítja meg a gyermekeinek, hogy a villanyt lekapcsoljuk, ha kimegyünk a szobából, mert ezzel csökkenthető az otthonuk rezsi költsége, hanem a bolygónk védelme is fontos szempont, a környezettudatos gyereknevelés a mi példamutatásunkkal kezdődik.

Szeretnék neked 10+1 tippet adni az otthonod rezsi számláinak csökkentéséhez és a környezettudatos háztartásod vezetéséhez:

 1. Mondhatnánk, hogy evidens dolog lekapcsolni a lámpát ha kilépünk a szobából, mégis megfigyelted már hányszor nem teszed meg? Tudatosan formálva a napi rutinodat, figyeld meg egy hónapon keresztül, hányszor nem veszed észre, hogy szükségtelenül úszik fényárban az otthonod szükségtelenül. Emellett szerezz be LED-izzókat, mert  nagyon megéri takarékosabb izzókra váltani, ezek akár 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, ráadásul az élettartamuk is hosszabb. Vehetsz egy fogyasztásmérőt is, ezzel megmérheted, hogy a különböző elektromos eszközeitek fogyasztása mekkora, sőt, még az árát is kiírja a készülék áramhasználatának.
 2. Vezess bevásárló listát otthon, ami mindig legyen nálad. Biztosan tapasztaltad, hogy lista nélkül sokkal többet vásárolsz, sőt, sokszor pont azt felejted el, ami a legfontosabb lett volna. Sokan az online vásárlásra esküsznek emiatt, egyrészt nem csábulnak el olyan könnyen otthon a gép előtt ülve mint a csábító sorok között boltban, emellett rengeteg akció online érhető csak el.
 3. Ne ess a túltöltés hibájába,az emberek 49%-a pazarol azzal energiát, hogy túltölti az okostelefon vagy a laptop akkumulátorát. Erre feleslegesen megy el az energia, ráadásul az aksinak sem tesz jót. Húzd ki a töltőket a konnektorból, amikor nem használod, mert akkor is fogyasztanak áramot, amikor nincs rádugva a telefonod.
 4. Gondold át, hogyan tudod a szárítógép használatát részlegesen vagy teljes mértékben lecsökkenteni. Ha nem akarsz a szobában szárítóállványt kerülgetni, akkor jó alternatíva lehet a teregetésben a Mobil Ruhaszárító, ami a mennyezetre szerelve nem foglal majd el hasznos helyet az otthonotokból. Emellett a vasalnivalód is kevesebb lesz.
 5. A sütőt 5 perccel előbb kikapcsolhatod, ugyanis tovább meleg marad, így ugyanúgy elkészül az étel, csak alacsonyabb energiahasználat mellett. Sőt, melegben nyitva is hagyhatod a sütő ajtaját, miután elzártad: ezzel a maradék meleg fűti a konyhát.
 6. A fagyasztott élelmiszereket éjjel, a hűtőbe téve olvaszd ki, és ne mikróban: ez egyrészt hatásosabb, másrészt nem kell a mikrót feleslegesen használnod.
 7. Figyelj a vízkőre, ellenőrizd azokat az eszközöket otthon, melyek ki lehetnek téve a vízkőlerakódásnak, hiszen már egy vékony réteg is nagyban csökkentheti a hatásosságukat.
 8. Cseréld a szűrőket pl. porszívó, szagelszívó, mosógép, mosogatógép! Ha ezek tiszták, az nagyban növeli a hatékonyságukat, amivel szintén energiát spórolhatsz.
 9. Ahol lehet, válassz környezetbarát- vagy gyors programot, hiszen ezeket az energia- és pénzspórolásra találták ki.
 10. Turbózd fel a zuhanyt: érdemes körülnézned, milyen víztakarékos zuhanyfejeket és csapokat kapni, ezzel nagyot faraghatsz a vízszámlából.

+1 Ne fűtsd feleslegesen a kevésbé használt szobákat, a fűtés ne menjen, amikor nem vagy otthon. Szellőztess naponta többször rövid ideig, ilyenkor csinálj kereszthuzatot és vedd lejjebb a fűtést.

Legyen környezettudatos háztartásod, apró változtatásokkal a mindennapjaitokban csökkentheted a rezsi költséget, és a bolygónk védelmében is sokat tehetsz.

Hozzászólások

“Soha ne segíts a gyereknek egy olyan dologban, amiről ő úgy gondolja, hogy ő is meg tudja csinálni.” -Maria Montessori

Household Chores For All Ages

 

A blogcikk témája abból a kérdésből indult ki, hogy vajon mikor is érdemes elkezdeni a gyerekeket bevonni otthon a házi munkába?

Biztosan sokféle elképzelés létezik a fenti kérdésre adott válaszról, hiszen sokféleképpen gondolkozunk a gyereknevelésről, és ez így is van jól.

A téma rögtön eszünkbe juttathatja Maria Montessori nevét és munkásságát. Maria (1870-1952) olasz orvosnő volt, pedagógus és pszichológus, a róla elnevezett pedagógiai-pszichológiai iskola megalkotója.

Мария Монтесори.jpg

Nézzük, mit is takar a Montessori-módszer:

1870-ben született Olaszországban, (akkoriban a nőknek még szavazati joguk sem volt!, a női egyenjogúság nagyon gyerekcipőben járt) és 1890-ben az első női hallgatója lett a Római Egyetem orvosi karának, ahonnan 1896-ban diplomát szerzett, méghozzá kitüntetéssel.

A Casa Dei Bambini –t 1907-ben hozta létre a Róma egyik legszegényebb negyedében élő gyermekek részére. A gyermekek szülei (akik egyébként maguk is írástudatlanok voltak) egész nap dolgoztak, őket otthon hagyva egy romos épületben, ahol szabadon garázdálkodhattak. Ezt a problémát úgy próbálta Róma vezetősége megoldani, hogy egy szobába korlátozták őket, ahol viszont nem voltak sem játékok, sem más egyéb elfoglaltság számukra.

Montessori először a saját kísérleti pszichológiához használt eszközeit vitte be nekik, és arra kérte a felügyelőt, hogy ne zavarja meg a gyerekeket, így ő megfigyelheti a természetes reakcióikat. Figyelte, hogy melyen azok az eszközök, amik lekötik a gyerekek figyelmét, és melyek azok, amik iránt nem érdeklődnek, és ez alapján változtatta a környezetüket.

A gyerekek egy leírhatatlan változáson mentek keresztül, ami Montessori számára is hihetetlennek és megmagyarázhatatlannak tűnt. Megváltozott a magatartásuk, és a saját otthonaikban is arra kérték a szüleiket, hogy tegyék szebbé a környezetet. Ezen tapasztalatok és megfigyelések alapján alkotta meg pedagógiai módszerét, a Montessori-módszert.

Ma milyen iskolát indítana Maria Montessori? | Képmás Magazin

Montessori pedagógiájának alaptézise máig nem avult el: „a gyermek tisztelete, mert Maria Montessori szerint minden gyermekben él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, ennélfogva biztosítani kell számukra a spontán, szabad tevékenység lehetőségeit, a megfelelő környezetet. A gyermek maga végezzen el mindent, ami fejlődését elősegíti, önmaga alkossa meg képzeteit, fejlessze érzékszerveit, építse fel tudatát.

Montessori idejében a gyermekekre általánosságban úgy tekintettek, mint „üres vázákra”, amiket a felnőttnek kell feltölteni tudással és engedelmességgel. (“an empty vessel that must be filled with our wisdom.” )

Montessori ezzel ellentétben olyan szemmel nézte a gyermeket, mint aki születésétől fogva kerek egész, és a szülő/tanár feladatának a gyermek megismerését tekintette.

Hogyan is kapcsolódik ez a házimunkához a családodban?

A Montessori-elv többek közt arra is neveli a gyerekeket, hogy tartsanak rendet maguk körül. Ennek nem csupán az a célja, hogy megtanulja a gyermek a különféle házimunkák elvégzését, hanem ennek vannak bizonyos direkt és indirekt céljai is, amelyek befolyásolják a kicsik későbbi életét.

A direkt okok a következők:

 1. Megtanít arra, hogy hogyan kell a különféle házimunkákat elvégezni, legyen szó akár a cipőfűző megkötéséről vagy egy asztal letakarításáról.
 2. Tiszteletre oktat. Ha a gyermek letörli maga után az asztalt, akkor azzal azt is kifejezi, hogy tekintettel van a társaira is, hiszen nem koszosan adta át azt nekik. Másrészt a kicsik azt is megtanulják, hogy vigyázzanak akkor is az őket körülvevő értékekre, ha azok nem az övék.
 3. A szem-kéz koordinációt is fejleszti, ha a gyermek rendet tart maga körül. Gondoljunk csak arra, hogy visszateszi az építőkockáit a dobozba. A szemével felméri a távolságot, miközben a kezeivel megfogja az apró darabkákat.

A rendre szoktatást már kisgyermekkorban el kell kezdeni

2 éves korban

 • Pakolja össze a szőnyegről a játékokat
 • Tegye be a szennyest a szennyestartóba
 • Dobja ki a szemetet a kukába
 • Evés után a műanyag tányérját vigye oda a mosogatóhoz
 • Segítsen port törölni
 • Bevásárlás után adogassa a szatyorból a holmikat

3 – 5 éves korban

 • Tegye a mosogatóba az összes terítéket
 • Nedves ronggyal törölje fel ha kiömlik valami
 • Etesse meg a háziállatot
 • Válogassa szét színek szerint a szennyes ruhát mosás előtt
 • Párosítsa össze a zoknikat mosás után
 • Bevásárlás után segítsen a helyére pakolni a holmikat
 • A szemetet szelektíven dobja a szemétbe

5 képesség, amit a gyerek elsajátít, ha házimunkát végez

6 – 7 éves korban

 • Ágyazzon be reggel
 • Segítsen ruhákat hajtogatni
 • Pakolja a ruháit a szekrényébe
 • Söpörjön össze a szobájában
 • Porszívózza fel a szőnyeget
 • Segítsen szendvicset készíteni
 • Pakolja a helyére a könyveket
 • Segítsen lemosni az autót, felfújni a bicikli kerekeket

Kilenc ötletes módszer, hogy élvezetes legyen a gyereknek a ...

 

Hozzászólások

A módszer, amellyel örökre száműzheted a rendetlenséget az otthonodból

Nem titok, Marie Kondo tudja, hogyan tartsunk rendet egy lakásban. A KonMari módszer alapja a  lomtalanítás. Csak azt tartsuk meg ami örömöt okoz, amire ténylegesen szükségünk van, és ne vegyük körbe magunkat felesleges dolgokkal. A KonMari módszerben felfedezhetünk némi furcsaságot, de ha ezzel nem tudsz azonosulni (én sem), akkor is érdemes megismerkedni ezzel az új nézőponttal, hátha vannak benne olyan ötletek, amiket Te is kipróbálhatsz a háztartásodban, és Neked is működni fog. A KonMari módszer egy alapos selejtezéssel kezdődik, az alábbi sorrendben:
 • ruhák
 • könyvek
 • iratok
 • komonó (azaz minden egyéb tárgy)
 • szentimentális, érzelmi kötődésű tárgyak
Marie szerint ha nem ezen kategóriák szerint, hanem szobáról szobára helységenként végezzük a lomtalanítást, egész életünkben ezt tehetjük majd, ellenben ha betartjuk az általa összeállított menetet, akkor elég egyszer életünkben rendet rakni, és az örökre megmarad.

1. lépés: A ruhák

A ruhák esetében nagyon egyszerű dolgunk van. Annyit kell eldöntenünk, hogy az adott darabra szükségünk van-e vagy nem. Ennek a legegyszerűbb módja Kondo szerint, ha minden egyes ruhadarabot először kiteszünk mondjuk, az ágyra. Így könnyebben tartunk ki, amíg elfogy a ruhakupac, hiszen legkésőbb estig muszáj a pakolás végére érni, ha az ágyunkban szeretnénk tölteni az éjszakát. Így jobban átlátjuk, hogy mennyi ruhánk van. Amikor felemelünk egy ruhadarabot az ágyról, gondoljuk át, hogy örömet okoz-e nekünk annak birtoklása. Ha örömet okoz az adott ruhadarab viselése, marad, ha nem, akkor itt az ideje, hogy megváljunk tőle. Legyél alapos és következetes!

2. lépés: A ruhák után a könyvek következnek

KonMari a könyvespolcon – szimplán. Ugyanúgy egy helyre kell pakolni őket, szembesülni a mennyiséggel (majd igény esetén sokkolódni, hogy mennyi helyet foglalnak el az életterünkből), aztán minden egyes darabot kézbe venni, és eldönteni, hogy fontos-e a jövőnk, a személyiségfejlődésünk szempontjából, hogy megtartsuk őket. Tiszta öröm. Ezt az érzést kell keresni, amikor a kezünkbe tartunk egy darabot.

3. lépés: Iratok, dokumentumok

Marie listáján a harmadik kategóriába tartoznak az iratok, dokumentumok. Ő itt is nagyon minimálisra veszi a figurát. Nem tudni Japánban milyen szokások és előírások vannak a hivatalos iratok megőrzésére vonatkozóan, és bár az iratok többnyire nem okoznak örömet nekünk, így most ezt a kérdést hiába is tennénk fel magunknak a dokumentumokkal kapcsolatban, nem lenne célravezető. Nem okoz örömet, mégis meg kell tartanunk, legalább is egy részét. A megőrizendő dokumentumokat Marie három csoportba osztja:
 • Amit jelenleg használsz, azaz jelenleg dolgod van vele, mint pl. kitöltésre vár, vissza kell küldeni, be kell fizetni, stb… tehát dolgod van vele az elkövetkezendő pár napban, hétben.
 • Iratok, melyeket meg kell őrizned egy meghatározott ideig (blokkok, garancia levelek, igazolások,  stb.. Amint lejárt a mandátuma ezeknek a papíroknak, dobd ki!
 • Iratok, melyeket örökre meg kell őrizz, pl születési-, házassági-, halálozási kivonat, iskolai végzettséget igazoló iratok, bizonyítványok, biztosítási papírok, bank kölcsön, szerződések stb..
A gyakran használt papírokat tartsd egy olyan helyen, melyhez könnyedén hozzáférsz!  Itt is a függőleges elhelyezést javasolja, felcímkézve, kategóriákra osztva.

4. lépés: A „komono”

A „komono” a fürdőszobában, a konyhában vagy a garázsban tárolt, vegyes dolgokra vonatkozik. Tényleg szükségünk van öt fakanálra? Nem valószínű. Pont úgy, mint a ruhák esetében, pakoljuk ki az összes felhalmozódott használati tárgyat, és vegyük végig, hogy melyek azok, amelyekre tényleg szükségünk van. Különböző tárolók és dobozok segíthetnek, hogy akár a fiókok mélyén is megmaradjon a rend.

5. lépés: Érzelmi kötődés

Eleged van a rendetlenségből? Mutatjuk Marie Kondo világhírű ... Kondo azt tanácsolja, hogy azoknak a tárgyaknak a szelektálását, amelyekhez érzelmileg kötődünk, hagyjuk a végére. Ekkorra már profin el tudjuk dönteni, hogy mik azok a dolgok, amikre szükségünk van, vagy amelyek valóban örömet szereznek számunkra. Nem ritka, hogy a fontos tárgyak egy dobozban végzik, valahol a tároló legsötétebb sarkában. Minek is tartjuk akkor ezeket? Ha valami igazán sokat jelent nekünk, találjunk módot arra, hogy a lakásunkat díszítse, így minden nap örömet okozhat a jelenléte.

Kézfertőtlenítő házilag elkészítve

Ha kifogytak az üzletekből a kézfertőtlenítők, a teafaolaj kitűnő természetes segítséged lehet a családod védelmében.

A teafa (Melaleuca alternifolia) Ausztráliában őshonos növény, melynek girbe-gurba törzsét vastag, papírszerű kéreg borítja. A leveleiből előállított olaj rendkívül erős fertőtlenítő, antiszeptikus-, antimikróbás- és gyulladáscsökkentő + baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik; gyógyhatását az ausztrál őslakosok régóta ismerték és hasznosították.

A teafa elnevezés viszont nem tőlük ered. Az 1770-es években Ausztráliába érkező Cook kapitány figyelte meg, hogy a bennszülöttek a fa leveleiből teát készítenek, így a növényt az angolok teafának (tea tree) nevezték el. Ám a teafaolaj gyógyhatásai nem igazán voltak ismertek mindaddig, míg az 1920 körül Arthur Penfold, ausztrál kémikus kutatásai rá nem világítottak antiszeptikus tulajdonságaira.

Nem hiányozhat a Ti háztartásotokból sem!

természetes fertőtlenítőszer

 

A teafaolaj hatását elsősorban a természetes hatóanyag tartalmának a terpinen-4-ol –nak köszönheti! Általános fertőtlenítőszer, elpusztítja nemcsak a gombákat és a baktériumokat, de még a vírusokat is. Az egyik legismertebb illóolaj, felhasználási lehetősége szinte végtelen.

Bár a teafa illóolajának hatóanyagait elsősorban vírusok, gombák és baktériumok ellen vetik be az orvosok és kozmetikumgyártók; a természetes megoldásokat előnyben részesítők tábora háztartási célokra is felfedezte magának. Hiszen nem csak mesterséges – egészségünkre és környezetünkre is károsan ható – kemikáliákkal lehet tisztán tartani otthonainkat, hanem olyan természetes anyagokkal is, mint az ecet, citromsav, szódabikarbóna vagy éppen a teafaolaj. Ráadásul az ilyen szerek használata legtöbbször nem csak környezetkímélőbb, de olcsóbb is a boltban kapható vegyszerekénél. A teafaolaj tehát több területen is jól hasznosítható, ha takarításról van szó.

Fürdőszoba

A teafa olaja hatékonyan pusztítja többek közt a vizes helyiségekben megtelepedő baktériumokat és penészgombákat. Utóbbi eltávolításához spricceljünk kb. fél deci ecet és néhány csepp teafaolaj keverékét a penészes területre, hagyjuk hatni legalább fél órát, majd töröljük le a penészmaradványokat (makacsabb folt esetén többször megismételhető az eljárást). Ha nehezen hozzáférhető részen telepedett meg a penészgomba, csepegtessünk rá hígítatlan olajat, majd fél óra múlva öblítsük le a területet.

Hígítva felhasználható kád, mosdókagyló és wc áttörlésére is. Ehhez 1 – 1,5 liter vízhez kb. 3-5 csepp olajat kell keverni.

Antiszeptikus hatásának köszönhetően nemcsak elnyomja, de meg is szünteti a szagokat, így remek alternatívája a mesterséges illatosítóknak. A levegőt is fertőtleníthetjük vele, ha az olajat aromalámpában párologtatjuk.

Felmosás

Egy vödör forró vízbe tegyünk 2 evőkanál szódabikarbónát és 2-4 csepp teafaolajat. A forró víz és a szódabikarbóna oldja a zsírt, a teafa fertőtlenít és illatosít.

Mosás

A bolti öblítőszerek természetes alternatívája az ecet, amit mosásnál az öblítőrekeszbe kell önteni. Illatosít és fertőtlenít ha 2-5 csepp teafaolajat adagolunk hozzá.

Utóbbi nagyon jó megoldás a mosható pelenkát használó édesanyák számára is, hisz a teafaolaj a szintetikus szerekkel szemben nem terheli a babák bőrét. A teafaolaj nem károsítja a szöveteket, fertőtlenítés után pedig nem okoz allergiás bőrkiütéseket.

Konyha

Adjunk néhány csepp olajat meleg vízhez, és használjuk a konyhai munkalap, vágódeszka fertőtlenítésére.

Mosogatószer is készülhet házilag, teafaolajjal. Ehhez áztassunk ki 4 db mosódiót fél liter forró vízben, és hagyjuk kihűlni. Ezután adjunk hozzá 3 evőkanál mosószódát, és keverjük addig, míg teljesen fel nem oldódik. A végén adjunk hozzá 1 csepp teafaolaj és egy kis evőkanál ecet. A zsíros edényeket is hatékonyan mossa el.

Rovarok

Akárcsak a levendula illatát, a teafaolaj karakteres illóanyagait sem kedvelik a különféle rovarok, kártevők. Hangyaméreg és egyéb szintetikus méreganyagok helyett teafaolajat használhatjuk természetes rovarriasztóként: tegyünk 1-2 csepp olajat a hangyák „útvonalára”, s hamarosan szedik is a sátorfájukat. De olajos vattával is áttörölhetjük az érintett részeket, vagy azokat a „bejáratokat” (falrepedések, ablakkeret, ajtó, stb.) ahol a rovarok megjelennek.

Fontos, hogy csak jó minőségű, 100 %-os illóolajokat használjunk, hiszen a szintetikus úton előállított változatok nem rendelkeznek ugyanazzal a hatással, mint a természetes olajok.

 

 

Hozzászólások

A fürdőszoba-takarítás legtermészetesebb 5+1 fortélya

Szeretnéd, hogy a  fürdőszobád  drága szerek használata nélkül,  sokkal hatékonyabb és olcsóbb módszerekkel legyen csillogó-villogó?

Talán te sem gondoltad, hogy ezekkel a természetes anyagokkal is lehet tisztítani!

1. Fürdőkád

A kád oldalára rakódott szennyeződést, szappanhabot pillanatok alatt eltüntetheted, ha áttörlöd a kádat szódabikarbónával. Visszaadhatod kádad eredeti fényét úgy is, ha hígítatlan ecettel alaposan kisúrolod, majd leöblíted tiszta, hideg vízzel. Az ecet a kemény víz nyomainak eltüntetésében is segít: ereszd tele a kádat forró vízzel úgy, hogy ellepje a foltokat, majd önts bele három pohár ecetet. Fél óra múlva engedd le a vizet, és a kád újból fényes, fehér és csillogó lesz.

A fényét vesztett kád és csempe fertőtlenítésére kiváló szer a citromlé is. Kend fel a területre, és 20 perc után mosd le. (Ezt a módszert porcelánok és üvegfelületek, például tükrök, poharak és ablakok esetében is bevetheted, de króm- és alumíniumfelületek kapcsán is hasznos lehet.)

2. Csempe

Körülbelül 5 liter vízbe keverj negyedcsészényi szódabikarbónát, fél csésze ecetet és kevés illóolajat. Üres szórófejes flakonba töltve kiváló a csempe tisztítására.

3. WC

Szódabikarbónával vagy ecetes vízzel súrold ki a WC-t. Ha egyszerre szeretnéd tisztítani a tartályt és a kagylót, önts havonta egyszer fél zacskó szódabikarbónát a tartályba, hagyd benne éjszakára, majd reggel néhányszor húzd le a WC-t.
A tiszta és friss illatú WC-csésze titka az ecet. Önts belőle két pohárral a kagylóba, hagyd hatni éjszakára, majd reggel öblítsd le. Ha ezt hetente egyszer megcsinálod, a vízkőgyűrű nem jelenik meg, ráadásul az ecet fertőtlenít is.
A friss illat szódabikarbónával is könnyen elérhető. Egy tálkába szórd bele a fehér port, és tedd a tartály tetejére. A hatást fokozhatod, ha keversz hozzá illóolajat is.

4. Lefolyó

A lefolyótisztítók a legagresszívebb és egészségünkre legkárosabb bolti tisztítószerek közé tartoznak. Szelídebb, de ugyanolyan hatásos módszer, ha az eldugult lefolyóba szódabikarbónát teszel, majd ecetet öntesz rá, végül a habzás után forró vízzel leöntöd.
Amikor eldugul a vécé vagy a lefolyó, először próbálkozz pumpával! Ha így nem boldogulsz, akkor ecet és szódabikarbóna keverékével feloldhatod az eltömődést. Fél deci ecethez tégy 2 kanál szódabikarbónát. Vagy tömény ecetet önts a lefolyóba, majd utána forró vizet, és hagyd fortyogni.

Képtalálat a következőre: „lefolyó”

5. Vízkő

Citrom segítségével eltüntetheted a vízkövet a mosdókagylóról és csapról. Keverj össze három evőkanál szódabikarbónát egy citrom kifacsart levével, és súrold át vele a felületeket, majd mosd le. Így még a lefolyóból áradó szagoknak is véget vethetsz.

5+1 Fugák

A fuga elszíneződését leggyakrabban vízkő vagy penész okozza – az ecet mindkettő ellen működik. Keverj össze fele-fele arányban 20%-os ecetet és forró vizet, majd ebbe az oldatba mártogatva egy fogkefét, dörzsöld át a fugákat. Ha a közök az utóbbi időben el lettek hanyagolva, akkor ecet és só keverékéből készíts sűrű masszát, és ezzel dörzsöld át a fugákat. Tisztítás után mosd le tiszta vízzel, majd töröld szárazra. Ha még mindig kicsit sárgásnak látod a fugákat, fél citrom levében keverj el egy teáskanálnyi szódabikarbónát, és ezzel is töröld át a fugákat, hogy kifehéredjenek.

Képtalálat a következőre: „fugák”

(Forrás: andio.hu)

 

Hozzászólások